Kursledarna – starka förebilder!

Det finns många goda exempel på unga orienterare som engagerat sig för att skapa orientering i förening och/eller på distriktsnivå. Ungotekets kursledare har handplockats för sina kunskaper och erfarenheter av att engagera sig inom den inriktning de kursleder. På denna sida får du bekanta dig med dem.

Kursledarna för inriktningarna under sommaren 2021 är med viss reservation följande:

Kursledare inriktning Kartritning: Jennie Börjesson

Namn: Jennie Börjesson Eriksson

Klubb: Malungs OK Skogsmårdarna

Bor i: Falun

Gör just nu: Jag elitsatsar i Orientering. Tränar med DSA (Dala Sports Academy) i Falun. Annars har lite småjobb ibland inom klubben eller via min bror samt så läser jag en högskolekurs om kost och hälsa på 25% för skojs skull. Jag har läst två av fyra år på lärarlinjen i Falun med inriktning f-3, men har just nu tagit en paus från det för att kunna satsa hårdare.

Jag började orientera… Jag minns inte hur gammal jag var när jag började följa med pappa på närtävlingar i distriktet, men jag sprang inskolning när jag var 9 år och började springa tävlingsklass när jag var 11 år.

Min bakgrund som kartritare… Jag har inga större erfarenheter själv förutom att ha sett och gett feedback på allt Joel har gjort. Men jag är insatt i hur kartritning fungerar och kan även bidra i utbildningen med hjälp av mina studier till lärare.

Ett av mina bästa orienteringsminnen: Det var förra sommaren med Malungs damlag på Jukola 2019. Jag sprang förstasträckan och laget hade startnummer 446 och jag lyckades ta mig in till växling som 19:e löpare. Hela laget fortsatte att leverera bra och vi slutade 23:a, vilket betyder att vi fick gå upp på stora scenen och ta emot pris. Jag hade så roligt hela den dagen och det kommer jag nog alltid att minnas.

Kursledare inriktning Kartritning: Joel Börjesson Eriksson

Namn: Joel Börjesson Eriksson

Klubb: Storviks IF & Damcoach i Malungs OK Skogsmårdarna

Bor i: Österfärnebo

Gör just nu: Jag jobbar som kartritare på heltid och tränar för att bli veteranvärldsmästare i framtiden.

Jag började orientera… för ca 3 år sedan. Jag var med familjen lite grann när jag var yngre, men jag satsade hårt i Motocross fram till 2017. Sedan dess har jag levt orientering 100% och skapat ett stort intresse för kartritning och arrangemang.

Min bakgrund som kartritare… Jag började för skojs skull för ca 3 år sedan att rita en sprintkarta och revidera kartor hemikring till träningar för mina systrar. Jag gick en kartritningskurs 2018 och efter den ritade jag min första riktiga karta från grunden till en DM-tävling 2019. Efter det startade jag mitt företag och har sedan dess varit i princip fullbokad med många olika kartjobb, även utomlands.

Ett av mina bästa orienteringsminnen: Jag tycker att vinna är det bästa som finns, oavsett tävling men på MOC (Mediterranean Open Championship) i Italien 2019 lyckades jag vinna mitt semifinal-heat på knock-out sprinten med ett eget vägval på slutet, det är nog mitt bästa minne! Även Johannas (en av mina systrar) Swedish League seger väger tungt när vi vann som ett team.

Kursledare inriktning Banläggning: Linn Eriksson

Namn: Linn Eriksson

Klubb: Ryda SK

Bor i: Vara

Gör just nu: Jag studerar till personalvetare i Skövde och arbetar extra som simlärare på Vara badhus.

Jag började orientera… När jag var 7-8 år, jag var först i familjen och fastnade direkt, vilket min familj sen också gjorde.

Min bakgrund som banläggare… I Västergötland arrangerar äldre ungdomar och juniorer varje år ett läger för ungdomar som heter O-Camp. Mina första banor började jag lägga i träningsgruppen för O-Camp, där jag ingick ett år tillsammans med några andra personer. Vi hade ansvar för att lägga träningarna i olika svårighetsgrader.  Sen har jag år 2016 och 2018 varit banläggare till Kortfredagen (sprinttävling) som har arrangerats av min förening i Vara och som brukar genomföras under påskhelgen.

Ett av mina bästa orienteringsminnen: Det är nog faktiskt ett 4 veckor långt minne, när jag gick OL-konfirmationslägret i Västergötland. Det bästa var väl själva helheten och att jag lärde känna de vänner som är bland mina bästa vänner idag.

Kursledning inriktning Banläggning: Philip Persson

Namn: Philip Persson

Klubb: Göteborg-Majorna OK, tidigare OK Orion

Bor i: Göteborg

Gör just nu: Läser psykologprogrammet vid Göteborgs Universitet.

Jag började orientera… Gick motvilligt nybörjarkursen när jag var ungefär 8 år och tyckte det var pest, men sen ”vann” jag en inskolningstävling (dvs mitt namn hamnade högst upp på resultatlistan) och det var kicken som behövdes för att fortsätta med sporten i ytterligare 15 år (skrivet 2020).

Min bakgrund som banläggare… Fick min första ocad-licens strax innan jag började i gymnasiet och sedan dess lagt säkert hundratals banor både för mig själv och andra. Har framför allt lagt mycket klubbträningar och bekantat mig med de olika svårighetsgraderna på det viset, men har också lagt banor till OK Orions Sprinthelgen och lokala ungdomscuper.

Ett av mina bästa orienteringsminnen: Minnet börjar falna lite, men jag har för mig att segern i U10-mila smällde rätt högt när vi var 12.