Kursledarna – starka förebilder!

Det finns många goda exempel på unga orienterare som engagerat sig för att skapa orientering i förening och/eller på distriktsnivå. Ungotekets kursledare har handplockats för sina kunskaper och erfarenheter av att engagera sig inom den inriktning de kursleder. På denna sida får du bekanta dig med dem.

Kursledarna för inriktningarna under sommaren 2022 är följande:

Kursledning inriktning Ledarskap och barnträning: David Hector

Namn: David Hector

Klubb: Snättringe SK, och Stockholms Inomhusorienterare

Bor i: Skärholmen, söder om Stockholm (nära massor av fin OL-terräng!)

Gör just nu: Jobbar deltid som lärare i teknik och allmän vikarie i högstadiet, och deltid som egenföretagare inom statistik, marknadsanalys och marknadsundersökningar. Har pluggat till civilingenjör i industriell ekonomi, energi och hållbar utveckling. Dessutom är jag aktiv med att renovera Snättringe SK:s klubbstuga samt planera för Huddinge Wild Camp, vårt sommarläger!

Jag började orientera… för 16 år sedan, när jag var 11 år gammal. Det var lite svårt eftersom jag fick hoppa rakt in i H12 (tror jag sprang U-klass typ två gånger)… Men sen var jag fast!

Min bakgrund som ledare… Den historien får nog lov att börja 2013, när jag var 17 år och jag tillsammans med en vän, Jesper, startade lägret Huddinge Wild Camp. Det var då som det blev ”seriöst”. Vi startade lägret som en sommarlovsaktivitet för alla barn i Huddinge, man kan se det som ett alternativ till skolornas fritids fast med skogs- och orienteringsprofil. Vi var unga och oerfarna och gjorde nog alla misstag man kan tänka sig, vi jobbade nästan ihjäl oss men det blev ett läger och det blev populärt. Första året kom det 50 barn, nästa år 100 och numera säljer vi slut på våra 360 platser på några få timmar. Så det är ett projekt som jag fortfarande håller varmt om hjärtat! Utöver det är jag idag junior- och seniortränare i Snättringe SK lite till och från, samt har nog gjort det mesta inom föreningen.

Ett av mina bästa orienteringsminnen: Det är nog inget enskilt tillfälle, utan alla de resor jag har fått göra inom orienteringen! Både till alla Swedish League- och SM-tävlingar jag gjorde som junior, men också påskresor med klubben (som jag ofta ordnat) och träningsläger. Att få besöka så många häftiga platser, och så många udda skogar tillsammans med så många härliga människor- det är nog mitt allra bästa orienteringsminne. Men det är klart att det var ett väldigt häftigt och berörande ögonblick i fjol (2021) när jag fick Silva Care More-stipendiet också, det var otroligt fint. Det finns så många människor runtom i landet som gör så många bra saker för orienteringen, och ändå var det lilla jag som fick utmärkelsen!

Kursledare inriktning Kartritning: Joel Börjesson Eriksson

Namn: Joel Börjesson Eriksson

Klubb: Snättringe SK, tidigare Storviks IF och Malungs OK Skogsmårdarna

Bor i: Österfärnebo, när jag inte far runt i min husbil och ritar kartor i och utanför Sverige

Gör just nu: Jag jobbar som kartritare på heltid och tränar för att bli veteranvärldsmästare i framtiden.

Jag började orientera… för ca 5 år sedan. Jag var med familjen lite grann när jag var yngre, men jag satsade hårt i Motocross fram till 2017. Sedan dess har jag levt orientering 100% och skapat ett stort intresse för kartritning och arrangemang.

Min bakgrund som kartritare… Jag började för skojs skull för ca 5 år sedan att rita en sprintkarta och revidera kartor hemikring till träningar för mina systrar. Jag gick en kartritningskurs 2018 och efter den ritade jag min första riktiga karta från grunden till en DM-tävling 2019. Efter det startade jag mitt företag och har sedan dess varit i princip fullbokad med många olika kartjobb, även utomlands.

Ett av mina bästa orienteringsminnen: Jag tycker att vinna är det bästa som finns, oavsett tävling men på MOC (Mediterranean Open Championship) i Italien 2019 lyckades jag vinna mitt semifinal-heat på knock-out sprinten med ett eget vägval på slutet, det är nog mitt bästa minne! Även Johannas (en av mina systrar) Swedish League seger väger tungt när vi vann som ett team.

Kursledning inriktning Banläggning: Johanna Wilhelmsson.

Namn: Johanna Wilhelmsson

Klubb: OK Orion, tidigare Karlskrona SOK och OK Dacke

Bor i: Linköping

Gör just nu: Studerar till civilingenjör i maskinteknik på Linköpings universitet. Där njuter jag av allt vad det innebär med att vara student. Parallellt med det jobbar jag med idrottslig jämställdhet där jag är föreläsare kring hur lokala föreningar kan jobba med jämställdhet. Sen är jag gärna ute och orienterar när jag har tid, och såklart blir det även lite banläggning trots att jag är några timmar hemifrån!

Jag började orientera… typ sekunden jag föddes. Jag har verkligen orienterat så länge jag kan minnas och kommer från en familj som lever, äter och andas orientering.

Min bakgrund som banläggare… Jag tog mitt banläggarkort 2014 och har sedan dess lagt allt ifrån ungdomsserier till nationella tävlingar till distriktsmästerskap, lite av allt helt enkelt! Brinner för att få andra unga att våga ta steget till att bli banläggare, för det är verkligen så himla värdefullt! Älskar att höra löparnas respons, när eliten har missat och när motionärerna
hyllar den fina terrängen, det är en riktigt go känsla!

Ett av mina bästa orienteringsminnen: Alla O-Ringen, det är något alldeles speciellt, kanske årets bästa vecka? Riktigt bra banor, alla vänner, långbord i solnedgången, prisutdelningar, radio o-ringen och sammanhållningen, älskar nog precis allt med O-Ringen haha!

Kursledning inriktning Ledarskap och barnträning: Kaisa Rooba.

Namn: Kaisa Rooba

Klubb: Umeå OK, tidigare Rakvere OK i Estland.

Bor i: Umeå

Gör just nu: Jag studerar till psykolog vid Umeå Universitet.

Jag började orientera… från barnsben. I början mest med hjälp av magkänsla dvs jag kollade vilken hand skakar mest och bestämde riktning utifrån det… Men mer på allvar från när jag var 9 och ställdes på en startlinje på en skidorienteringstävling med genomgång av grunderna vid frukostbordet – och det var det roligaste jag kunde tänka mig! Sen den dagen ligger orienteringen nära i hjärtat.

Min bakgrund som ledare… Jag har haft enklare ledaruppgifter för vuxna vid olika läger i Estland sen jag var 15 år. Var ledare för estniska motsvarigheten till Rikslägret 2019 och assisterande tränare för estniska junior-skidorienteringslandslaget 2019/2020. Men min ledarroll fick nya dimensioner när jag flyttade till Umeå hösten 2019 och blev mottagen i Umeå OK med öppna armar efter att ha frågat om de skulle vilja ha mig. TIPS – det behövs alltid ledare! Därefter har det gått med otrolig fart och i nuläget har jag ansvar för klubbens vinterträningar men även Rävgruppen (de som springer på gul nivå). Dessutom har jag varit lägeransvarig för SOL-lägren i Umeå under tre somrar och Rikslägret Light 2021 i Västerbotten. Där fick jag nog den värsta natten jag någonsin varit med på under ett läger – tälta utomhus när det är årtiondets värsta åskoväder….  Jag var en av deltagare i första omgången av ledarutbildning ”Eldsjäl 2.0” som är en gemensam satsning av Folkspel och Riksidrottsförbundet inriktad på unga ledare.

Ett av mina bästa orienteringsminnen: Det har varit många, men inget slår skidorientering! Till exempel SM långdistans 2021 i Kräckelbäcken. Det var en otrolig orientering-naturupplevelse – tufft, kluriga vägval och vårvinter när den är som bäst! Jag var kanske inte den snabbaste eller lyckades således väl med orienteringsuppgiften, men minnet att kämpa på i vildmarken på ett par skidor, lösa orienteringsutmaningar och få sol i ansiktet – ett minne för livet!

Kursledning inriktning Banläggning: Philip Persson

Namn: Philip Persson

Klubb: Göteborg-Majorna OK, tidigare OK Orion

Bor i: Göteborg

Gör just nu: Läser psykologprogrammet vid Göteborgs Universitet.

Jag började orientera… Gick motvilligt nybörjarkursen när jag var ungefär 8 år och tyckte det var pest, men sen ”vann” jag en inskolningstävling (dvs mitt namn hamnade högst upp på resultatlistan) och det var kicken som behövdes för att fortsätta med sporten i ytterligare 17 år (skrivet 2022).

Min bakgrund som banläggare… Fick min första ocad-licens strax innan jag började i gymnasiet och sedan dess lagt säkert hundratals banor både för mig själv och andra. Har framför allt lagt mycket klubbträningar och bekantat mig med de olika svårighetsgraderna på det viset, men har också lagt banor till OK Orions Sprinthelgen och lokala ungdomscuper. De senaste banläggaruppdragen är två nationella tävlingar för Göteborg-Majorna OK. 2022 är jag bankontrollant för Euromeeting.

Ett av mina bästa orienteringsminnen: Minnet börjar falna lite, men jag har för mig att segern i U10-mila smällde rätt högt när vi var 12.

Medproducenter av innehåll i utbildningarna

En del av materialet till utbildningarna har tagits fram av personer som av ett eller annat skäl senare inte kunnat vara med som utbildare. Här nedan nämns dem som är medskapare till innehåll i nuvarande form. Innan dess har även följande personer varit involverade: Assar Hellström (Banläggning), Johanna Mikkelä (Arrangemang), Rasmus Larsson (Kartritning) och framlidna Gustav Boqvist (Kartritning).

Kursledare inriktning Kartritning: Jennie Börjesson

Namn: Jennie Börjesson Eriksson

Klubb: Malungs OK Skogsmårdarna

Bor i: Falun

Gör just nu: Jag elitsatsar i Orientering. Tränar med DSA (Dala Sports Academy) i Falun. Annars har lite småjobb ibland inom klubben eller via min bror samt så läser jag en högskolekurs om kost och hälsa på 25% för skojs skull. Jag har läst två av fyra år på lärarlinjen i Falun med inriktning f-3, men har just nu tagit en paus från det för att kunna satsa hårdare.

Jag började orientera… Jag minns inte hur gammal jag var när jag började följa med pappa på närtävlingar i distriktet, men jag sprang inskolning när jag var 9 år och började springa tävlingsklass när jag var 11 år.

Min bakgrund som kartritare… Jag har inga större erfarenheter själv förutom att ha sett och gett feedback på allt Joel har gjort. Men jag är insatt i hur kartritning fungerar och kan även bidra i utbildningen med hjälp av mina studier till lärare.

Ett av mina bästa orienteringsminnen: Det var förra sommaren med Malungs damlag på Jukola 2019. Jag sprang förstasträckan och laget hade startnummer 446 och jag lyckades ta mig in till växling som 19:e löpare. Hela laget fortsatte att leverera bra och vi slutade 23:a, vilket betyder att vi fick gå upp på stora scenen och ta emot pris. Jag hade så roligt hela den dagen och det kommer jag nog alltid att minnas.

Kursledare inriktning Banläggning: Linn Eriksson

Namn: Linn Eriksson

Klubb: Ryda SK

Bor i: Vara

Gör just nu: Jag studerar till personalvetare i Skövde och arbetar extra som simlärare på Vara badhus.

Jag började orientera… När jag var 7-8 år, jag var först i familjen och fastnade direkt, vilket min familj sen också gjorde.

Min bakgrund som banläggare… I Västergötland arrangerar äldre ungdomar och juniorer varje år ett läger för ungdomar som heter O-Camp. Mina första banor började jag lägga i träningsgruppen för O-Camp, där jag ingick ett år tillsammans med några andra personer. Vi hade ansvar för att lägga träningarna i olika svårighetsgrader.  Sen har jag år 2016 och 2018 varit banläggare till Kortfredagen (sprinttävling) som har arrangerats av min förening i Vara och som brukar genomföras under påskhelgen.

Ett av mina bästa orienteringsminnen: Det är nog faktiskt ett 4 veckor långt minne, när jag gick OL-konfirmationslägret i Västergötland. Det bästa var väl själva helheten och att jag lärde känna de vänner som är bland mina bästa vänner idag.